
Σουμάκ , ένας ανατολίτικος θησαυρός.
ΑΝΤΙΟΞΕΙΔΩΤΙΚΑ
ΖΑΧΑΡΟ
ΚΑΡΔΙΑ
Ευδοκιμεί στα εύκρατα κλίματα και είναι γνωστό στην Ελλάδα από την αρχαιότητα, καθώς αναφέρεται στον Θεόφραστο.
Κοινώς ονομάζεται σουμάκι, λέξη που προήλθε από τα Τουρκικά και στα Τουρκικά από τα Αραβικά.
Είναι θάμνος με κόκκινους καρπούς, που όμως είναι ως επί το πλείστον άβρωτοι και τοξικοί.
Ο Γαληνός ξεχωρίζει τον ρου τον μαγειρικό, που είναι το μπαχαρικό «σουμάκι», το οποίο προέρχεται από την αποξηραμένη σάρκα των καρπών.
Χρησιμοποιείται στη μαγειρική σε όλη την ανατολική Μεσόγειο.
Το σουμάκι πωλείται σε σκόνη. Προσέχουμε να έχει σκούρο βυσσινί χρώμα.
Η γεύση του είναι αρκετά όξινη και άρα πρέπει να χρησιμοποιείται με μέτρο.
Η βασική του χρήση είναι σε κεμπάπ (κυρίως από αρνί, αλλά και από χοιρινό και μπούτι κοτόπουλου), συνήθως μαζί με κάποιο καυτερό μπαχαρικό (π.χ. μπούκοβο, καυτερή πάπρικα, καγιέν, τσίλι) ή κύμινο.
Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε συμπληρωματικά ή αντί του λεμονιού, για να δώσουμε οξύτητα αλλά και λίγο χρώμα σε ψητά λιπαρά κρεατικά: αρνίσια παϊδάκια, χοιρινά μπριζολάκια και πανσέτες, μπούτια κοτόπουλου κ.λπ.
Δοκιμάστε το επίσης με σκόρδο και ρίγανη στο ολόκληρο φουρνιστό κοτόπουλο.
Το χρησιμοποιούμε για να δώσουμε όξινους τόνους σε μαρινάδες, σε σάλτσες και σε σαλάτες. Είναι ταμάμ για ανατολίτικες ντοματοσαλάτες με πιπεριές, κρεμμύδι και μαϊντανό, αλλά και για σαλάτες που περιέχουν πορτοκάλι και κρεμμύδια (σκέτες ή ανάμεικτες με πρασινάδες και μυρωδικά).
Γενικά ταιριάζει με το ωμό ξερό κρεμμύδι. Για παράδειγμα, αλατίζουμε και «ζυμώνουμε» λίγο με τα χέρια λεπτές φέτες κρεμμυδιού (ίσα να μαραθούν), τις πασπαλίζουμε με σουμάκι, τις ανακατεύουμε με μαϊντανό και γαρνίρουμε ντοματοσαλάτες αλλά και κεμπάπ.
Σε φαλάφελ και άλλους οσπριοκεφτέδες, αλλά και στο χούμους αντί λεμονιού.
Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε σε χόρτα τσιγαριαστά με κρεμμύδι. Επίσης, δίνει μια ανάλαφρη οξύτητα σε χόρτινες γεμίσεις για πίτες.
Μπορείτε ακόμη να πασπαλίσετε με αυτό το βρασμένο ρύζι, τη σαλάτα ταμπουλέ ή τις ψημένες πίτες.
Ταιριάζει πολύ στο μπριάμ, στα τηγανητά αυγά, στο ψάρι στο φούρνο ή ακόμη και στο ψητό κοτόπουλο.
Αν θέλετε να φτιάξετε σαλάτα που θα τους κάνει όλους να παραμιλούν, συνδυάστε σουμάκ και ψιλοκομμένη μέντα, όπως κάνουν οι Ιρανοί και οι Άραβες.
Θεραπευτικά :
Το σουμάκ είναι ένα από τα μπαχαρικάμε ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση.
Είναι πηγή αντιοξειωτικών και εξουδετερώνει τις ελεύθερες ρίζες στον οργανισμό, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και σημάδια γήρανσης.
Σπάει τα κοντέρ περιεκτικότητας αντιοξειδωτικών (συγκεκριμένα έχει 176 φορές μεγαλύτερη ποσότητα από το «διάσημο» kale).
Το σουμάκ δρα ως ασπίδα κατά του διαβήτη τύπου 2. Έρευνα του Πανεπιστημίου Επιστημών της Υγείας του Ιράν έδειξε ότι η καθημερινή κατανάλωση σουμάκ για τρεις μήνες μπορεί να μειώσει την πιθανότητα καρδιολογικών παθήσεων σε άτομα που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2.
Είναι διουρητικό , αντιπυρετικό, καταπραυντικό, ειδικά σε στομαχόπονο.
Διαθέσιμο
Κωδικός: 247
Τιμή: 1,40€ / 200 γραμμάρια
Διαθέσιμο
Κωδικός: 252
Τιμή: 2,00€ / 100 γραμμάρια
Διαθέσιμο
Κωδικός: 279
Τιμή: 1,20€ / 100 γραμμάρια
Διαθέσιμο
Κωδικός: 287
Τιμή: 2,00€ / 100 γραμμάρια
Διαθέσιμο
Κωδικός: 342
Τιμή: 1,20€ / 100 γραμμάρια
Διαθέσιμο
Κωδικός: 481
Τιμή: 1,00€ / 200 γραμμάρια
Διαθέσιμο
Κωδικός: 404
Τιμή: 1,00€ / 200 γραμμάρια
‹
›