
Το κιούμελ είναι ένας πολυσύνθετος σπόρος με πολλές μαγειρικές και θεραπευτικές ιδιότητες.
ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ
ΑΠΟΤΟΞΙΝΩΣΗ - ΔΙΑΤΡΟΦΗ
ΚΑΨΙΜΟ ΛΙΠΟΥΣ - ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
ΠΕΨΗ
ΣΤΟΜΑΧΙ
Το αγριοκύμινο, βρέθηκε σε ανασκαφές νεολιθικών οικισμών της Ευρώπης. Το φυτό ήταν γνωστό στους Αιγυπτίους, τους αρχαίους Έλληνες και τους Ρωμαίους.
Το κιούμελ γνωστό και ως αγριοκύμινο έχει γεύση παρόμοια με την μέντα και τον γλυκάνισο.
Οι καρποί, που συνήθως χρησιμοποιούνται ολόκληροι, έχουν μια πικάντικη, γεύση σαν γλυκάνισο και άρωμα που προέρχεται από τα αιθέρια έλαια, ως επί το πλείστον καρβόνη και λιμονένιο.
Το άγριο κύμινο χρησιμοποιείται ως καρύκευμα σε ψωμιά, ειδικά σε ένα ψωμί σίκαλης.
Το αγριοκύμινο χρησιμοποιείται επίσης σε γλυκά, ποτά, φαγητά κατσαρόλας, πιάτα ρυζιού της ινδικής κουζίνας, όπως το πιλάφι (pulao),το biryani και σε άλλα φαγητά.
Βρίσκεται επίσης και στην Ευρωπαϊκή κουζίνα, για παράδειγμα, χρησιμοποιείται στα κέικ σπόρων αγριοκύμινου και συχνά προστίθεται στο ξινό λάχανο.
Στην Ευρώπη, παλιά, πρόσθεταν τους καρπούς του σε κομπόστες και μαρμελάδες, στο ψωμί και σε άλλα αρτοσκευάσματα. Επίσης, έκαναν με αυτούς, ζαχαρωτά ή συνόδευαν τα ψητά μήλα.
Στη Σερβία, το άγριο κύμινο συνήθως πασπαλίζεται πάνω από τα σπιτικά αλμυρά κουλουράκια.
Χρησιμοποιείται επίσης, για την πρόσθεση γεύσης στα τυριά, και τα διάφορα λικέρ γίνονται με το αγριοκύμινο.
Στην κουζίνα της Μέσης Ανατολής, η πουτίγκα αγριοκύμινου, είναι ένα δημοφιλές επιδόρπιο κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού. Το άγριο κύμινο προσθέτει επίσης γεύση στη χαρίσσα,μία πάστα από τσίλι στο Μαγκρέμπ.
Στη μαγειρική, οι σπόροι του κιούμελ ή αγριοκύμινου προστίθενται σε διάφορες ζύμες, σε τυριά, ψητά μήλα, λάχανο και κρέατα, ως καρύκευμα στις πίκλες και για το αρωματικό των λικέρ. . Είναι επίσης ιδανικό για τα λιπαρά κρέατα καθώς δίνει ξεχωριστή γεύση.
Αποτελεί δημοφιλές καρύκευμα, οι σεφ αρωματίζουν κέικ, μπισκότα, ψωμιά, τυριά, βρασμένα φρούτα, ψητά μήλα και κυδώνια και πιάτα με κρέας.
Το έλαιο από τον καρπό του άγριου κύμινου, χρησιμοποιείται επίσης ως αρωματικό συστατικό σε σαπούνια, λοσιόν και αρώματα. Το αγριοκύμινο χρησιμοποιείται επίσης ως αρωματικό αναπνοής και έχει μια μακρά παράδοση χρήσεων στη λαϊκή ιατρική.
Το κιουμέλ ανακουφίζει από προβλήματα του γαστρεντερικού όπως φούσκωμα, δυσπεψία, κράμπες
Το έγχυμα του βοτάνου είναι χωνευτικό και διεγείρει την όρεξη. Βοηθά στη χώνεψη, στη θεραπεία της διάρροιας, σε στομαχικές κράμπες και προλαβαίνει το φούσκωμα, επίσης σε περιπτώσεις λαρυγγίτιδας, στη βρογχίτιδα και το βρογχικό άσθμα.
Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό κατά τον θηλασμό επειδή αυξάνει τη ροή του γάλακτος και βοηθά σε περίπτωση σπασμωδικών πόνων της περιόδου.
Το έλαιο αγριοκύμινου συνίσταται για της ρευματικές παθήσεις
Το κιούμελ έχει ιστορικά χρησιμοποιηθεί για τη θεραπεία πολλών πεπτικών παθήσεων, όπως δυσπεψία και έλκη στομάχου.
Το κιούμελ μπορεί να υποστηρίξει την απώλεια βάρους και τη σύνθεση του σώματος.
Παρενέργειες :
Υπερβολική δοσολογία μπορεί να προκαλέσει νεφρική και ηπατική βλάβη.
Διαθέσιμο
Κωδικός: 247
Τιμή: 1,40€ / 200 γραμμάρια
Διαθέσιμο
Κωδικός: 252
Τιμή: 2,00€ / 100 γραμμάρια
Διαθέσιμο
Κωδικός: 287
Τιμή: 2,00€ / 100 γραμμάρια
Διαθέσιμο
Κωδικός: 342
Τιμή: 1,20€ / 100 γραμμάρια
Διαθέσιμο
Κωδικός: 402
Τιμή: 1,00€ / 100 γραμμάρια
Διαθέσιμο
Κωδικός: 481
Τιμή: 1,00€ / 200 γραμμάρια
Διαθέσιμο
Κωδικός: 404
Τιμή: 1,00€ / 200 γραμμάρια
‹
›