
Σκόρδο , μία τεράστια ασπίδα για την υγεία μας.. .----- Άλλες ονομασίες : Άλλιο το εδώδιμο , dry garlic powder .
ΑΘΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΠΛΑΚΑ, ΑΡΤΗΡΙΕΣ
ΑΜΟΙΒΑΔΕΣ
ΑΝΑΠΝΕΥΣΤΙΚΟ
ΖΑΧΑΡΟ
ΚΑΡΔΙΑ
ΚΑΨΙΜΟ ΛΙΠΟΥΣ - ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
ΠΙΕΣΗ
ΠΟΝΟΥΣ
ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ
Ανήκει στην οικογένεια των Λειριοειδών και είναι αυτοφυές σε Ευρώπη και Αίγυπτο.
Είναι μεσογειακό φυτό, αρκετά κοινό στην Ελλάδα όπου το συναντούμε παντού με την ονομασία σκόρδο.
Τα διαθέσιμα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι το σκόρδο χρησιμοποιείται για περίπου 5.000 χρόνια, ενώ για 3.000 χρόνια χρησιμοποιείται στην Κίνα στον τομέα της ιατρικής. Ιστορικά, το σκόρδο έχει χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο για να αντιμετωπίσει μια πλειάδα παθήσεων,
Το σκόρδο κατάγεται από την κεντρική Ασία. Αν και το Γκιρλόυ στην Καλιφόρνια θεωρείται η πρωτεύουσα του σκόρδου, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός σκόρδου στον κόσμο.
Οι αρχαίοι Έλληνες και οι Ρωμαίοι δίνανε ιδιαίτερη βαρύτητα στο σκόρδο για τα υγιεινά πλεονεκτήματα τους.
Μαγειρικά :
Το σκόρδο είναι ο κοντινότερος συγγενής του κρεμμυδιού και του πράσου.
Μπορεί να πιστεύετε ότι το σκόρδο είναι κάτι σαν μπαχαρικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι λαχανικό.
Οι σεφ βέβαια το χρησιμοποιούν περισσότερο για να νοστιμίσουν το φαγητό τους και μπορεί εύκολα να μετατρέψει ένα απλό γεύμα σε κάτι πολύ γευστικό και υγιεινό.
Το σκόρδο εμφανίζεται σε πολλές διεθνείς κουζίνες, από τις ασιατικές σάλτσες, μέχρι τις ιταλικές μακαρονάδες και την κλασσική γαλλική σάλτσα αγιολί.
Το σκόρδο στην κουζίνα το χρησιμοποιούμε στo τζατζίκι και τη σκορδαλιά (τα πιο γνωστό ελληνικό dip), στο σκορδοστούμπι (σκορδόξυδο), στο σκορδογιάουρτο και στο αγιολί (τη σκορδάτη γαλλική μαγιονέζα της μπουγιαμπές).
Αρτύζει όλα –σχεδόν- τα ψητά και μαγειρευτά κρέατα και πουλερικά, τα λαδερά μας, τις πάσης φύσεως σάλτσες, τα πέστο, τις σως της σαλάτας, τα σουτζουκάκια, το ιμάμ μπαϊλντί, τις φακές, τις γαρίδες κι όλα σχεδόν τα θαλασσινά και ταιριάζει πολύ με τον μπακαλιάρο, αλλά και με τα ψάρια γενικά.
Μπαίνει επίσης με μεγάλη επιτυχία στις σάλτσες θαλασσινών, μεταμορφώνει γευστικά μια απλή σάλτσα ντομάτας, μπαίνει σε μαρινάδες, στο ψητό κρέας στο φούρνο αλλά και την κατσαρόλα, στις πατάτες και τα λαχανικά και όσο για το σκορδόψωμο και τις μπρουσκέτες τα λόγια είναι περιττά.
Θεραπευτικά :
Για πάρα πολλά χρόνια το σκόρδο χρησιμοποιείται ως μέσο θεραπείας διαφόρων ασθενειών, ενώ πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι μειώνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και νεοπλασμάτων, και έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση. Οι κυρίες ουσίες που περιέχει το σκόρδο είναι η αλιίνη και η αλιινάση.Οι δύο αυτές ουσίες βρίσκονται στο σκόρδο ξεχωριστά και δεν είναι συνδεδεμένες μεταξύ τους. Όταν το σκέλος του σκόρδου σπάσει, οι δύο αυτές ουσίες ενώνονται και δημιουργείται η αλλισίνη.
Η αλλισίνη είναι η ουσία που προσδίδει στο σκόρδο την χαρακτηριστική οσμή και γεύση. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο το σκόρδο να συνθλίβεται πριν την προσθήκη του στο φαγητό, προκειμένου να απελευθερωθεί η δραστική αλλισίνη.
Υπάρχουν πάνω από 33 ενεργές θειούχες ενώσεις στο σκόρδο. Στον ανθρώπινο οργανισμό, η αλισίνη μετατρέπεται σε σουλφονικό οξύ. Αποτελεί τον ταχύτερο φορέα ο οποίος καταστρέφει τις ελεύθερες ρίζες.
Επιπλέον, μελέτες έδειξαν ότι το σκόρδο έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Το σκόρδο μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης, παρουσίασε σημαντική μείωση των επιπέδων της ολικής χοληστερόλης, της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων, σε 8 έως 12 εβδομάδες.
Έχει σημαντική αντιυπερτασική δράση και μειώνει τις τιμές της αρτηριακής πίεσης.
Η αυξημένη κατανάλωση σκόρδου παρουσιάζει μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο στομάχι και στο κόλον (παχύ έντερο),
Θεωρείται βασικό στοιχείο της Μεσογειακής διατροφής, που έχει συνδυαστεί με χαμηλά ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων. Το σκόρδο προστατεύει τα αγγεία και την καρδιά.
Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και χρησιμοποιείται κατά της οξείας βρογχίτιδας, στο κοινό κρυολόγημα και την γρίπη.
Είναι απολυμαντικό, χωνευτικό, καθαρίζει το αίμα, αντιφλεγμονώδες, καταπολεμά τα παράσιτα του εντέρου, προλαμβάνει την αρτηριοσκλήρωση και τη στένωση των αγγείων και είναι αντιδιαβητικό.
Είναι αντισηπτικό, βακτηριοστατικό, βακτηριοκτόνο και αντιβιοτικό.
Εσωτερικά είναι επουλωτικό και παυσίπονο.
Διαλύει πρηξίματα, αποστήματα, κύστεις, βοηθά στην ψώρα, τα τσιμπήματα εντόμων, σε νευραλγίες, ρευματισμούς και αρθριτικά.
Με εντριβές, μπορεί να εξουδετερώσει κρεατοελιές, κάλους και κονδυλώματα.
Το σκόρδο μπορεί να αποδειχθεί πολύ καλός σύμμαχος στην προσπάθεια να χάσετε μερικά κιλά.
Πολλοί αρχαίοι λαοί χρησιμοποιήσουν το σκόρδο ως αφροδισιακό. Μάλιστα πολλοί άνδρες το έτρωγαν πριν κάνουν έρωτα με τις γυναίκες τους ενώ ακόμα και ο Αριστοτέλης έχει κάνει σχετικά αναφορά στο θέμα. Ο λόγος που το σκόρδο έχει και αυτή την ιδιότητα είναι πως βοηθάει στην κυκλοφορία του αίματος.
Παρενέργειες :
Δεν ενδείκνυται για τις θηλάζουσες και δεν πρέπει να το λαμβάνουν όσοι υποφέρουν από υπερεκκριτική δυσπεψία.
Οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά φάρμακα πρέπει να δείχνουν προσοχή κατά την κατανάλωση σκόρδου, καθώς εμφανίζει αντιθρομβωτικές ιδιότητες.
Διαθέσιμο
Κωδικός: 347
Τιμή: 1,10€ / 50 γραμμάρια
Διαθέσιμο
Κωδικός: 339
Τιμή: 1,40€ / 100 γραμμάρια
Διαθέσιμο
Κωδικός: 338
Τιμή: 1,80€ / 100 γραμμάρια
Διαθέσιμο
Κωδικός: 398
Τιμή: 1,20€ / 100 γραμμάρια
Διαθέσιμο
Κωδικός: 316
Τιμή: 5,00€ / 50 γραμμάρια
Διαθέσιμο
Κωδικός: 284
Τιμή: 1,00€ / 100 γραμμάρια
‹
›