
Ο κρόκος είναι ο κόκκινος “χρυσός” της Ελλάδας. Είναι το φυτό από το οποίο παράγεται ένα από τα πιο ακριβά μπαχαρικά που υπάρχουν στον κόσμο.
ΑΝΑΙΜΙΑ
ΑΝΤΙΚΑΤΑΘΛΙΠΤΙΚΑ
ΑΦΡΟΔΙΣΙΑΚΑ ΔΙΕΓΕΡΤΙΚΑ
ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΑ
ΔΕΡΜΑΤΙΚΕΣ ΠΑΘΗΣΕΙΣ
ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ
ΝΕΦΡΑ
ΠΙΕΣΗ
ΣΤΟΜΑΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
ΣΤΟΜΑΧΙ
ΧΟΛΗΣΤΕΡΙΝΗ
Είναι ένα είδος κρίνου που περιέχει μία χρωστική ουσία τόσο δυνατή ώστε 1 γραμ. της αρκεί για να κιτρινίσει 100 kg νερό.
Το κίτρινο του χρώμα έχει χρησιμοποιηθεί σε βυζαντινές αγιογραφίες και παρεμένει ανεξίτηλο.Ωστόσο έχει και σημαντικές θεραπευτικές ιδιότητες. Ο κρόκος υπάρχει στο Ιράν, στην Ισπανία και η καλύτερη του ποιότητα στην Ελλάδα. Μπορούμε να τον βρούμε σε άγρια μορφή στον Υμηττό σε πολλά νησιά των Κυκλάδων και στην Κρήτη βέβαια καλλιεργείται συστηματικά στο νομό Κοζάνης και η μεγαλύτερη ποσότητα τεξάγεται στο εξωτερικό.
Μαγειρική :Η χρήση του κρόκου στη μαγειρική, δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου. Υπάρχει ωστόσο ένας χρυσός και απαράβατος κανόνας που αφορά την ποσότητα: πρέπει να βάλετε λίγο , γιατί αν βάλετε παραπάνω από όσο χρειάζεται, το φαγητό θα έχει άσχημη γεύση και μυρωδιά. Θα επιμείνω λίγο σ΄αυτό το σημείο γιατί είναι θεμελιώδες.
Παρόλο που η ποσότητα του σαφράν μπορεί να ποικίλλει ελαφρά ανάλογα με το προσωπικό γούστο του καθενός, σας δίνω μερικά στοιχεία σαν μπούσουλα:
¼ του γραμμαρίου είναι αρκετό για 750 γραμμ. ρύζι,
για ένα λίτρο γάλα είναι αρκετή ποσότητα οι 15-20 ίνες,
ενώ για τα ψωμιά ¼ του γραμμαρίου είναι αρκετό για κάθε κιλό αλεύρι.
Για τα ζυμαρικά (μακαρόνια, χυλοπίτες, λαζάνια κ.λ.π.), επειδή βράζουν σε αρκετό νερό και χάνουν άρωμα και χρώμα, μπορείτε να βάλετε περισσότερο, μέχρι ½ γραμμάριο για κάθε κιλό άσπρο αλεύρι.
Αν, αφού δοκιμάσετε, θέλετε πιο έντονο το σαφράν σε κάθε φαγητό, αυξήστε το κατά 15-20 ίνες κάθε φορά μέχρι να πετύχετε τη γεύση του γούστου σας.
Είναι καλύτερα να βάζετε τον κρόκο σε λίγο νερό για να βγάζει το χρώμα του πριν τον χρησιμοποιήσετε. Έτσι στο νερό είναι καλύτερα να μείνει 2-3 ώρες ή όλη τη νύχτα, αν πρόκειται να τον χρησιμοποιήσετε σε ζύμη. Αν είναι για μαγείρεμα, μπορεί να μείνει 15 λεπτά ή περισσότερο.
Το κονιορτοποιημένο προϊόν δίνει ομοιόμορφο κίτρινο χρώμα, ενώ οι ίνες ολόκληρες, ιδιαίτερα σε μερικά φαγητά όπως το ρύζι, δίνουν χρώμα κίτρινο πιο πυκνό, σχεδόν πορτοκαλί, στα σημεία που παραμένουν οι ίνες. Όταν αποκτήσετε κάποια πείρα θα μπορείτε να το κάνετε αυτό επίτηδες για διακοσμητικούς λόγους.
Μπορείτε να βάλετε τις ίνες όπως είναι, ολόκληρες και στεγνές, από πάνω σε κάποιο φαγητό. Ο τρόπος αυτός ταιριάζει περισσότερο σε σούπες.
Είναι καλύτερα να χρησιμοποιείται νερό σε φυσική θερμοκρασία για το μούλιασμα του κρόκου και να το βάζετε προς το τέλος του μαγειρέματος ώστε να διατηρεί όλα τα ευεργετικά του συστατικά.
Ιδιότητες : Θεωρείται τονωτικό για τον οργανισμό, εμμηναγωγό, διουρητικό, σπασμολυτικό, ορεκτικό, βοηθάει τη χώνεψη, σταματάει τους πόνους κοιλιάς και τους κολικούς των νεφρών. Το αφέψημα του μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θεραπεία βρογχικών και πνευμονικών παθήσεων. Η ομοιοπαθητική χρησιμοποιεί τον κρόκο σε πολλές περιπτώσεις, οι κυριότερες είναι : σε ξαφνικές και ακραίες αλλαγές στα συναισθήματάτων ,σε πονοκεφάλους κλιμακτηρίου, σε ρινορραγίες παιδιών, όταν τσούζουν τα μάτια, σε δυσμηνόρροιά, σε σπασμωδικές συσπάσεις τικ.
Οι κροκίνες που περιέχονται στα στίγματα του κρόκου είναι ασυνήθιστα υδατοδιαλυτά καροτενοειδή, τα οποία βρέθηκε ότι μπορούν να αναστείλουν τονπολλαπλασιασμό των λευχαιμικών κυττάρων.
Τέλος, ο κρόκος έχει διαπιστωθεί πως δρα ενάντια σε ορισμένους τύπους καρκίνου συμπεριλαμβανομένων του νευροβλαστώματος, του καρκίνου του μαστού και του αδενοκαρκινώματος του παχέος εντέρου.
Ανακουφίζει από τον στομαχόπονο
Καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών
Διεγείρει την όρεξη και διευκολύνει την πέψη, ενώ περιορίζει τις γαστραλγίες, τον υστερισμό, τους σπασμούς, τον κοκίτη και τους νευρικούς κωλικούς
Βελτιώνει το δέρμα από την ακμή με εξωτερική χρήση του
Έχει αντικαταθλιπτικές, αντιγηραντικές και αντικαρκινικές ιδιότητες
Ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη
Μειώνει τη χοληστερίνη και εμφανίζει αντιθρομβωτική δράση
Μειώνει την αρτηριακή πίεση
Έχει ευεργετική δράση σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ
Βοηθά σε κρίσεις άσθματος, στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, τη ναυτία, τις πεπτικές διαταραχές, τις ενοχλήσεις κατά την οδοντοφυΐα
Έχει αφροδισιακές ιδιότητες.
Δραστικά συστατικά : Τα στίγματα των λουλουδιών όταν ξεραθούν περιέχουν πικροκροκίνη Που σχηματίζει την σαφρανόλη , και την κροκίνη Μια δυνατή χρωστική ουσία.
Τρόπος χρήσης : αφέψημα, έγχυμα , Στο φαγητό
Διαθέσιμο
Κωδικός: 689
Τιμή: 5,00€ / 50 γραμμάρια
Διαθέσιμο
Κωδικός: 372
Τιμή: 25,00€ / 50 γραμμάρια
Διαθέσιμο
Κωδικός: 154
Τιμή: 2,75€ / 100 γραμμάρια
Διαθέσιμο
Κωδικός: 252
Τιμή: 2,00€ / 100 γραμμάρια
Διαθέσιμο
Κωδικός: 279
Τιμή: 1,20€ / 100 γραμμάρια
Διαθέσιμο
Κωδικός: 281
Τιμή: 1,25€ / 50 γραμμάρια
Διαθέσιμο
Κωδικός: 342
Τιμή: 1,20€ / 100 γραμμάρια
‹
›